
Burcu Yılmaz, Hafize Güner Çınar ve Simlâ Sunay, çocuk ve gençlik edebiyatı üzerine konuşuyor.
Dinlemek için:
Burcu Yılmaz: 1986 İstanbul doğumlu. İllüstratör, editör, çevirmen. Anadolu Üniversitesi İletişim Tasarımı
Bölümü’nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde yandal yaptı. Nâzım
Hikmet Akademisi Edebiyat ve İstanbul Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümlerinde öğrenim
gördü. Ege Üniversitesi Çocuk Dünyasının Ressamları ve Kitapları Müzesi, 50. Bratislava İllüstrasyon
Bienali ve çeşitli yurtiçi-yurtdışı sergilerde eserleriyle yer aldı. Evden Çıktığımda isimli sessiz kitabı 17.
Tudem Edebiyat Ödülleri Resimli Kitap Yarışması’nda ikinciliğe değer görüldü ve Uçanbalık Yayınları
tarafından yayımlandı. 2019-2020 yılları arasında Cumhuriyet Kitap’ın çocuk sayfası Taş-Kâğıt-
Makas’ın editörlüğünü yürüttü. Çocuk edebiyatı üzerine yazıları Sanat Kritik ve İyi Kitap’ta
yayımlanmaya devam ediyor. 2011 yılından bu yana Sözcükler edebiyat dergisinin editörlüğünü yürütüyor ve serbest çevirmen olarak çalışıyor.
Hafize Çınar Güner: 1976 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında yüksek lisansını ise Yaratıcı Drama alanında tamamladı. “İlköğretimde Yaratıcı Drama” ve “Eğitim İçin Tiyatro” kitapları yayımlandı. Oluşturduğu sanat ve oyun yoluyla öğrenme tasarımları pek çok konferans ve kongre programında yer aldı. Yedi yıl önce yayımlanan ilk göz ağrısı “İyi ki Varsın Tilki Toni” adlı serisinin ardından ise şu ana kadar farklı yayınevlerinden yayınlanmış ve yayına hazırlan yirmi çocuk kitabı bulunuyor. Yirmi yılı aşkın bir süredir çocuklarla çalışıyor ve 2005 yılından bu yana özel bir ilkokulda yaratıcı drama ve tiyatro öğretmenliği yapıyor. Bir web sitesindeki “İlk Kitaplığım” adlı köşesinde resimli kitaplar hakkında yazılar yazıyor ve mevsimde bir defa olmak üzere Küçük Kitap Kurtları Buluşmaları düzenliyor. Yürüttüğü “Masal Yoga” atölyeleriyle kitabevleri, okullar, fuarlar, kütüphaneler ve parklarda pek çok çocuğu masallarla buluşturuyor. Okuma kültürünün yaygınlaşması adına çeşitli sosyal sorumluluk projeleri yürütüyor. Cumhuriyet Kitap Eki’nin “Taş-Kâğıt-Makas” isimli çocuk ve gençlik edebiyatı sayfasının ardından şimdi ise Sanat Kritik’te çocuk kitaplarını yorumluyor. Eşi, oğlu ve kedileriyle birlikte Moda’da yaşıyor.
Simlâ Sunay: Feminist, mimar ve yazardır. 1998 yılında mimarlık fakültesinden mezun oldu, 2001’de yüksek lisansını mimari tasarım alanında tamamladı. 2006 yılından itibaren çocuk edebiyatı alanına yöneldi ve yedi adet çocuk kitabı yayımlandı. İstanbul’da çocuklarla mimarlık ve sanat atölyeleri yürüttü. Yazılarıyla Arkitekt, Arkitera, YEM, Mimarist, Mimarlık Dergisi, Beyond İstanbul, Amargi Dergi, Başka Haber, Bianet, Deli Kadın, Kültür Servisi, K24, Duvar, Kırmızı Fare, İyi Kitap, Cumhuriyet Kitap Dergisi, Sanat Kritik’te yer aldı. 2014-2016 yılları arasında Deli Kadın dergisinin kapaklarını tasarladı. Öyküleri Varlık, Sözcükler, Yokuş Yol’a, Parşomen, Dünden Bugüne Edebiyat Dergisi, Sarnıç, İletişim Takvimi, Öykülem, Öykü Gazetesi’nde yayımlandı. 2013-2021 yılları arasında üç adet öykü kitabı yayımlandı. 2018 ve 2019’da Kadın Yazısı Edebiyat Festivali (İsveç-Türkiye) organizasyon komitesinde yer aldı. Mekânda Adalet Derneği bursunu kazanan, “Camilerin Toplumsal Cinsiyet ve Mekân Odaklı İncelenmesi; İstanbul Örneği” araştırma projesini Özlem Türkdoğan’la birlikte 2019’da tamamladıktan sonra kadın araştırmaları alanına yöneldi ve toplumsal hareket olarak kadın hareketini çalışmak üzere, 2021 yılında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji doktora programına başladı. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Kadın Komisyonu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi, Kadınlar Birlikte Güçlü ve Kadınlar* Greve İnisiyatifi üyesidir. Kuzey ve Güneş Özdemir’in annesidir. Dahası için: www.simlasunay.com