
Sanat Kritik’te yayımladığımız Naci Sadullah’ın 1936 yılında Son Posta gazetesinde yaptığı “en iyiler” anketinin sorularını, son 20 yıldaki edebiyat ortamımız hakkında fikir sahibi olmak için günümüzün edip ve muharrirlerine sorduk. Sanat Kritik anketimizi burada noktalıyoruz. Ankete katılan herkese çok teşekkür ederiz.
Figen Şakacı, İbrahim Yıldırım , Asuman Susam, Eyüp Tosun, Meltem Gürle, Niyazi Zorlu, Sevin Okyay , Kaya Tanış, Cihan Aktaş , Cihat Duman, Çimen Günay-Erkol, Murat Çelik, Zekiye Antakyalıoğlu, Ali Özgür Özkarcı, Ali Budak , Pınar Doğu, Emek Erez, Hilmi Tezgör, Pelin Aslan, Halim Kara, Duygu Kankaytsın, Burcu Şahin, Veysel Öztürk, Aslan Erdem, Süreyyya Evren,Olcay Özmen, Meryem Coşkunca, Devrim Horlu ve Abdullah Ezik’in ardından Esin Hamamcı’nın cevapları burada.
Esin Hamamcı
esin.hamamci@sanatkritik.com
2000’li yıllarda:
–En Kuvvetli Şair Kimdir?
Şiiri, roman ve hikâyeden farklı bir “dünya” olarak düşünmüşümdür. Bu nedenle bu türü ayrı bir yere koyuyorum. Kendimi daha çok roman ve hikâye okuru olarak yetkin hissederim. Ancak isim vermem gerekirse Birhan Keskin ve küçük İskender diyebilirim.
*
–En Büyük Hikâyeci Kimdir?
İyi bir hikâye okumak benim için sıkı örülmüş bir ip gibidir. Yazarın “dil”inin olanaklarını “sıkı” ördüğü bir yazar olarak Banu Özyürek diyebilirim. Bir Günü Bitirme Sanatı‘nı çok başarılı buluyorum. Aynı zamanda Behçet Çelik de severek okuduğum yazarlardan. Onun Diken Ucu kitabını beğeniyorum.
*
–En Kuvvetli Romancı Kimdir?
Roman için tek bir isim söyleyemeyeceğim. Orhan Pamuk, Latife Tekin gibi 2000 öncesi de yazan, Türk edebiyatının yapı taşlarını oluşturan isimler dışında Ayhan Geçgin, Aslı Biçen ve Burhan Sönmez’i başarılı buluyorum. Son dönemde yazdıklarıyla okura roman okuma zevkini tattıran yazarlar olduklarını düşünüyorum. Ancak “roman” kavramının artık dünyada farklı bir yönde evrildiğini, “anlatı”lara dönüştüğünü söylemek mümkün. Bu değişimin neler getireceğini de heyecan ve merakla bekliyorum.
–En İyi Romanı Hangisidir?
Ayhan Geçgin’in Son Adım, Gençlik Düşü, Uzun Yürüyüş’ü, Aslı Biçen’in İnceldiği Yerden‘i, Burhan Sönmez’in Kuzey, Masumlar, İstanbul İstanbul’unu sayabilirim.