
Sanat Kritik’te yayımladığımız Naci Sadullah’ın 1936 yılında Son Posta gazetesinde yaptığı “en iyiler” anketinin sorularını, son 20 yıldaki edebiyat ortamımız hakkında fikir sahibi olmak için günümüzün edip ve muharrirlerine sorduk. Ankete katılan herkese çok teşekkür ederiz.
Figen Şakacı, İbrahim Yıldırım , Asuman Susam, Eyüp Tosun, Meltem Gürle, Niyazi Zorlu, Sevin Okyay , Kaya Tanış, Cihan Aktaş , Cihat Duman, Çimen Günay-Erkol, Murat Çelik, Zekiye Antakyalıoğlu, Ali Özgür Özkarcı, Ali Budak , Pınar Doğu, Emek Erez, Hilmi Tezgör, Pelin Aslan ve Halim Kara‘nın ardından Duygu Kankaytsın’ın cevapları burada.
2000’ler
En Kuvvetli Şair Kimdir?
En İyi Şiiri Hangisidir?
En Büyük Hikâyeci Kimdir?
En İyi Hikâyesi Hangisidir?
En Kuvvetli Romancı Kimdir?
En İyi Romanı Hangisidir?
“En kuvvetli şair”, “en büyük hikayeci”, “en kuvvetli romancı” gibi bir yönlendirme ifadesi aslında ilginç olabileceği kadar çelişkili bir hal olarak da yorumlanmaya açık. Zarflarla barışık olmayanlar için kısıtlayıcı hatta daha ileri götürecek olursak keskin söylemlerin ucunu açmakta. Bu türden niyetlerin dışında düşünürsem her dönemin kendine ait koşulları ve onun bir dili ya da dilleri var kuşkusuz. 2000’lerin en güzel olayı şair kadınların artışı ve onların metinlerinin gücü diyebilirim.
Hikâye ve romana gelince çoksesliliği görmek mümkün. 90’ların 2000’lerdeki gür sesi ayrı, 2000’lerin taze sesi ayrı… Bütün kitaplarını severek okuduğum, iyi yazar Sibel K. Türker. Ve Türker’in Duygu Asena Ödülü de almış çok iyi metni Hayatı Sevme Hastalığı. Elbette çıkışlarıyla keskin bir şekilde ayıramayacağımız yazarlar var. Buna istinaden 2000’ler deyince Murat Gülsoy, Ayhan Geçgin, Ahmet Büke, Faruk Duman. Biraz daha öncesine giderek ve 2000’lerde en verimli zamanlarını geçiren yazarlarımızı düşünürsem Ayfer Tunç, Aslı Erdoğan, Behçet Çelik, Hasan Özkılıç, Murat Yalçın diyebilirim.