Emine, Yarın gazetesinde, 13 Kasım-12 Aralık 1930 tarihleri arasında tefrika edilmiştir. Daha sonra roman, 1931 yılında Resimli Ay Matbaası tarafından basılmıştır.

Bu roman 1. Dünya Savaşı’nda ailesi şehit olmuş küçük Emine’nin yetimhaneden çıkıp hayatta kalma, büyüme hikâyesini anlatır.

Emine, savaş dönemini, ailesini kaybedişini kesitler hâlinde hatırlamaktadır. Düşman, köylerine gelmiş ve her yeri yakıp yıkmıştır. Babası cepheden hiçbir zaman dönmemiş, annesi ve kardeşi Osman da o baskında evlerinde yanarak şehit olmuştur. Emine ise ateşten kaçmayı başarmıştır. Yetimhaneye verilen Emine, yaşadıklarından dolayı hassas ve sessiz bir çocuktur. Bir gün yetimhaneden alınarak Eczacı Numan Efendilerin evine hizmetçi olarak verilir. Burada şiddete ve hakarete maruz kalır. Evin küçük oğlunu yere düşürdüğü gün, bu aile tarafından kendisine yapılacakları düşününce evden kaçar. Onu sokakta çaresiz hâlde bulan bekçi karakola teslim eder. Kendini doğru anlatmayı ve savunmayı hiçbir zaman öğrenmeyen Emine, hizmetçisi olduğu ev halkının hırsız suçlamasına da komiserin önünde karşı çıkamaz ve “yapmadım” diyemez. Yine de ona acıyan iyi kalpli komiser Emine’yi İstanbul’a kız kardeşinin yanına yollar. Burada hayatı eskisine göre daha iyiyken bir gün evde bir altın zincirin kaybolmasından dolayı tekrar suçlanır ve karakola verilmekle tehdit edilir. Bunun üzerine Emine bu evden de kaçar. Çaresizlik içinde sokaklarda yolunu ararken bir araba ona çarpar ve hastaneye kaldırılır. Kızını kaybetmiş iyi niyetli bir doktor olan Cemil Şevket Bey’e rastlayan Emine, onun evinde kalmaya başlar ancak doktorun ölümü üzerine başka bir evde çalışmak zorunda kalır. Bu evdekiler vesilesiyle yaşlı ve hasta bir adam olan Bekir Bey ile evlendirilir. Hiçbir baskıya sesini çıkaramayan Emine, bunu da kabul etmiştir. Kocasının evinde de sayısız şiddet ve hakarete maruz kalır. Romanın sonunda bir gün kocasının kendisine bir bardak

fırlatmasıyla yaralanan Emine, yarasına bakmak için ayna karşısına geçtiğinde kendini keşfeder ve kocasına “Sus!” demeyi başarır.