.

Sanat Kritik Anketi: Devrim Horlu

Sanat Kritik’te yayımladığımız Naci Sadullah’ın 1936 yılında Son Posta gazetesinde yaptığı “en iyiler” anketinin sorularını, son 20 yıldaki edebiyat ortamımız hakkında fikir sahibi olmak için günümüzün edip ve muharrirlerine sorduk. Ankete katılan herkese çok teşekkür ederiz.

Figen Şakacıİbrahim Yıldırım , Asuman SusamEyüp TosunMeltem Gürle,  Niyazi ZorluSevin Okyay , Kaya TanışCihan Aktaş , Cihat DumanÇimen Günay-ErkolMurat ÇelikZekiye Antakyalıoğlu,  Ali Özgür ÖzkarcıAli Budak , Pınar DoğuEmek ErezHilmi TezgörPelin AslanHalim KaraDuygu KankaytsınBurcu ŞahinVeysel Öztürk ve Aslan ErdemSüreyyya Evren, Olcay Özmen ve Meryem Coşkunca‘nın ardından Devrim Horlu’nun cevapları burada.

2000’li yıllarda:

-En Kuvvetli Şair Kimdir?

“En” meselesine inanmayan biri olarak cevap vereceğim tüm sorulara. Kötü olanı kategorize etmek manasız da olsa mümkün belki ama iyi olanı kategorize etmeyi sevmiyorum.

İki binlerde şiir yayımlayan ve sevdiğim çok isim var. Bazılarının özellikle isimlerini de vermek isterim. Ali Özgür Özkarcı, Aslı Serin, Gökhan Arslan, Gonca Özmen, Ömer Şişman, Zeynep Köylü, Cihat Duman, Anita Sezgener, Burak Acar, Onur Sakarya. Bu dönemden şiirini okumaktan hoşlandığım daha birçok isim var ancak bu kadarı yeterli diye düşünüyorum.

Benim okumaktan en zevk aldığım isimse Ali Özgür Özkarcı. Bunun temel sebeplerinden biri yeni bir şiir yazarken politik olana başka bir boyut kazandırması sanıyorum.

-En İyi Şiiri Hangisidir?

Dikkat Köstebek Çıkabilir kitabının tamamı.

Yetmez Ama Evet” kitabındaydı sanırım, Kozmik Keramet şiiri. Bir de 2015 yılında yayınlanan Bir Müddet Aranızda Olamayacağım kitabındaki Seni İtiraf Edemedim Bir Türlü Ülke Karıştı isimli şiir.

-En Büyük Hikâyeci Kimdir?

İki binler türün önemli isimler kazandığı yıllar oldu. Yine okuduğum ve sevdiğim çokça yazar oldu. Sevdiğim bazı yazarlar şöyle: Atilla Atalay, Gaye Boralıoğlu, Sema Kaygusuz, Behçet Çelik, Faruk Duman, Birgül Oğuz, Ayfer Tunç, Murat Yalçın, Murat Gülsoy, Pelin Buzluk, Yalçın Tosun, Jale Sancak, Feryal Tilmaç. Daha çok isim var tabii.

Bu isimlerin her biri kıymetli benim açımdan. Öte yandan kendisini öykücü kimliğinin ötesinde mizahçı kimliğiyle bilip tanısak da Atilla Atalay benim en sevdiğim yazar diyebilirim.

-En İyi Hikâyesi Hangisidir?

Çoğu öyküsünü sevmekle birlikte kuşkusuz Öpücük Balığı benim için çok özel. 2008 yılında yayımlanmıştı Sıdıka kitabı. O kitabın sonundadır bu öykü. Dönüp dönüp okuduğum nadir öykülerden. Herkesin okumasını isterim.

-En Kuvvetli Romancı Kimdir?

Bu sefer çok bir şey söylemeye gerek görmüyorum. Leylâ Erbil.

-En İyi Romanı Hangisidir?

Cüce.